Tensiuni în PSD Bârlad? Proiecte respinse de propriii consilieri locali. Primarul Dumitru Boroș neagă conflictele cu Adrian Solomon și Ciprian Trifan

În cadrul emisiunii „1+1” de la Vaslui TV, primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boroș, a vorbit deschis despre blocajele din Consiliul Local și despre relațiile sale cu liderii PSD de la nivel județean.
Edilul a subliniat că mai multe proiecte importante pentru oraș – printre care unul legat de obligativitatea contractelor de salubritate pentru agenții economici – au fost respinse inclusiv de consilieri PSD, aflați pe aceeași listă cu el.
„Am explicat clar în ședință necesitatea proiectului. Refuzul unora dintre consilieri, inclusiv din PSD, este greu de înțeles, pentru că ajunge să fie penalizat contribuabilul corect, iar noi, ca primărie, trebuie să acoperim costuri nejustificate ”, a declarat Dumitru Boroș.
Lili Trifu: Aveți fricțiuni între dumneavoastră, ca primar, și consilierii locali aleși pe aceeași listă PSD? Mă refer la un proiect propus de dumneavoastră, care nu a fost votat, deși era unul important. Printre cei care s-au opus au fost chiar consilieri PSD. Care este explicația?Dumitru Boroș: Cred că vă referiți la proiectul legat de gestionarea deșeurilor, mai exact acela care prevedea impunerea unei taxe pentru firmele care nu au contract de salubrizare. Nu este o propunere personală, ci o realitate impusă de context. Dacă o firmă nu are contract și produce deșeuri, cantitatea suplimentară este plătită din bugetul local. Așa ceva nu este corect. Cetățenii plătesc, persoanele fizice au acoperire de aproape 100%. Problema e la persoanele juridice. Prețul pe tonă, de 1.038 lei, nu a fost stabilit de noi, ci de ADIV – asociația județeană. Scopul era să determinăm firmele să încheie contracte, printr-o taxă ușor mai mare decât costul pentru cei care au contract. Din păcate, unii consilieri – inclusiv din PSD, dar și din alte partide – nu au votat proiectul. Nu înțeleg de ce. Am explicat clar: cei care refuză să plătească duc povara pe umerii celor corecți. Dacă un agent economic vede că plătește la fel și cu și fără contract, nu se va grăbi să devină legal. Proiectul era o soluție logică.La fel și în cazul altor regulamente – legate de parcări neregulamentare sau comportamentul la evenimente private. Toate propunerile vin din realitate.
Primarul a precizat că proiectul privind salubritatea nu a avut nicio conotație politică și că este esențial pentru eficientizarea cheltuielilor. În trecut, Primăria a fost nevoită să plătească din bugetul local pentru gunoiul lăsat de firme fără contracte.
Printre proiectele blocate sau întârziate se mai numără:
- Modernizarea Pieței „Sf. Ilie”, un proiect estimat la peste 2 milioane de lei;
- Modernizarea Cinematografului „Bârladul”, pentru care s-a depus cerere de finanțare prin PNRR;
- Construirea unui bazin de înot didactic în zona fostului Liceu „Al. Vlahuță”;
- Extinderea transportului public electric către Zorleni și Grivița, în cadrul Zonei Metropolitane Bârlad.
În ceea ce privește relația cu deputatul Adrian Solomon, liderul PSD Vaslui, Dumitru Boroș a negat că ar exista conflicte:
„Nu există tensiuni. Eu am spus mereu că îmi doresc colaborare, indiferent de partid.”
Despre relația cu Ciprian Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui, edilul a menționat că Bârladul nu a primit fonduri la ultima rectificare bugetară, dar că a primit asigurări că vor fi alocate fonduri în luna iunie.
„Sper să fie doar speculații. Eu nu lucrez pentru mine, ci pentru oraș. Proiectele trebuie judecate prin prisma interesului public, nu politic”, a subliniat primarul. Despre relația cu Prefectul Eduard Popica: ”Relația este excelentă. Prefectul a susținut demersuri concrete, precum mutarea Școlii de șoferi și sprijinirea măsurilor pentru reducerea traficului greu în oraș.”
Primarul Bârladului, Dumitru Boroș, a prezentat în emisiunea „1+1” stadiul actual al investițiilor din municipiu. A fost discutată organizarea Zilelor Culturale, finalizarea mai multor obiective finanțate prin fonduri europene (grădinițe, sală de sport, centru pentru vârstnici), dar și planuri ambițioase de asfaltare și modernizare urbană. Se lucrează intens la extinderea infrastructurii, inclusiv apă și canalizare, iar primăria are în derulare proiecte prin programe precum Angel Saligny și Mobilitate Urbană. Multe dintre lucrări sunt condiționate de fondurile guvernamentale și europene, dar primarul se arată optimist că ele vor fi finalizate în termenele estimate.
Tot în emisiune, Dumitru Boroș a anunțat că autobuzele electrice vor circula din 1 septembrie 2025 pe traseele Bârlad–Zorleni și Bârlad–Grivița, odată cu finalizarea stațiilor de încărcare și organizarea oficială a Zonei Metropolitane Bârlad.