Știrile Vaslui TV

Revoltă la Bârlad: Locuitorii au protestat împotriva prețului excesiv al apei potabile

Câteva sute de persoane din municipiul Bârlad au protestat în ieri dimineață în fața sediului furnizorului de apă potabilă. Bârlădenii sunt nemulțumiți de prețul exagerat al apei potabile consumate, dar și de facturile foarte mari emise de Aquavas Bârlad. Ei acuză unitatea care furnizează servicii de apa și canalizare că trec în plus pierderi care-i ustură la buzunare.

Protestatari

Directorul general al Aquavas SA  Vaslui, Gabriel Beșleagă, spune că prețurile la apă sunt determinate de tratamentele necesare pentru a asigura apă de cea mai bună calitate, în judetul Vaslui apa potabilă fiind prelevată din surse de suprafață, respectiv lacuri de acumulare  sau ape curgătoare.

Gabriel Beșleagă, director general Aquavas Vaslui

REPORTER: Domnule Gabriel Beșleagă, protest la Bârlad împotriva prețului foarte ridicat la apă a factorilor foarte mari, care, iată, sunt emise de unitatea dumneavoastră. Ce puteți să le spuneți bârlădenilor și nu numai lor pe marginea acestei situații?

GABRIEL BEȘLEAGĂ, director general Aquavas: Da, într-adevăr, prețurile sunt mari. Aceste creșteri semnificative au apărut în special în ultimii 2 ani, 2023-2024, date la care noi am pus în aplicare o strategie tarifară aferentă implementării fondurilor europene, contractelor cu finanțare europeană, cel de 100 de milioane de euro, care e în finalizare și cel pentru care aplicăm acum în jur de 450 de milioane de euro Proiectul Regional care va dezvolta infrastructura de apă și canal în 49 de U.A.T.-uri. Aferent acestor contracte de finanțare există o strategie tarifară care a fost aprobat în 2022, realizată de un consultant de specialitate în care sunt incluse și o parte din costuri pentru recuperarea investițiilor, este o condiție a finanțării.
Această strategie tarifară este obligatorie pentru operator, nu este la latitudinea noastră să o aplicăm sau nu. În momentul în care NU mai aplicăm strategia tarifară pierdem contractele de finanțare, contract ele de finanțare vor fi reziliate. Măsurile pe care le luăm noi ca operator, încercăm să finanțăm și avem în lucru acum un proiect de dezvoltare a energiei fotovoltaice. Vrem să realizăm un câmp care va genera în jur de 4,7 megawați putere instalată, ceea ce la nivelul consumului actual ar reprezenta cam 50 % din consumu, cea ce va însemna o temperare a costurilor și în perspectiva finalizării strategiei tarifare 2027. Aici cu o mențiune că primii 2 ani 2023-2024 au fost mai importanți ca și creștere, urmând ca anii următori creșterea să fie, spunem noi, mult mai mici 3% – 5 %. Realizarea acestor câmpuri va conduce la o eficientizare energetică și o diminuare a costurilor de energie, ceea ce va scadea presiunea pe costuri la apă.

REPORTER: Domnule director general, protestatarii spun că plătesc suplimentar foarte mult, au pierderi, cum se poate rezolva această problemă? E o problemă pentru toate zonele din județul Vaslui.

GABRIEL BEȘLEAGĂ, director general Aquavas: Rezolvarea? constituirea și activarea asociațiilor de proprietari. Discuții sunt dar repet, pot să apară și greșeli nu exclud situații de genul ăsta acolo. Atunci când au fost am căutat să le remediem, să le reparăm, să le eliminăm. Nu există încercarea de furt! Dacă cineva are cunoștință de așa ceva, sunt organe ale statului care pot să verifice și să-și facă datoria. Noi nu facem decât să aplicăm o lege care e în vigoare acum. Dacă se vor constitui asociațiile de proprietari, vor fi interfața între consumator și producător-furnizor și nu o să mai avem noi discuțiile directe cu beneficiarii.

REPORTER: Spuneți, aceste sume care sunt suplimentare, cum spun protestatarii, pot proveni și din cauza faptului că nu se declară indexul, așa cum ar trebui normal. Mai sunt cetățeni care nu declară tot ce consumă?

GABRIEL BEȘLEAGĂ, director general Aquavas: Da. Sunt multe situații de genul ăsta. La momentul ulterior, când sunt identificate, se întorc în factură cu minus, deci nu rămân în beneficiul operatorului.

REPORTER: Cât de mult influențează pierderile la subsolurile blocurilor, pierderile în curțile gospodarilor?

GABRIEL BEȘLEAGĂ, director general Aquavas: Aici sunt punctuale și de la caz la caz. Nu putem discuta de o influență majoră, pentru că e după contorul de branșament. Ce ține de pierderile generale, prin investițiile care le-am realizat în ultimii ani în Huși, chiar și în Vaslui, chiar dacă nu am terminat reabilitarea pe rețele e o coloană pe zona industrială, unde erau pierderi foarte mari, odată cu modernizarea ei, am eliminat 40 % din pierderile existente în Vaslui. Aici, odată cu finalizarea reabilitărilor și modernizărilor pe sistemele municipale, vom elimina mare parte din pierderi.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificați De asemenea
Close
Back to top button