Cercul Pedagogic – “Patrimoniul viu în curriculumul pentru educația timpurie” din Vaslui promovează tradițiile și inovația în educația preșcolară

În cadrul Grădiniței cu Program Prelungit nr. 13 din Vaslui, a avut loc joi, 29 februarie 2024, o reuniune deosebită pentru educatoarele și profesorii din învățământul preșcolar.
Sub deviza „Călătorie în Trecut-Prezent-spre Viitor”, programul activităților a inclus exemple de bună practică și o lecție demonstrativă menită să evidențieze importanța tradițiilor și a identității culturale locale. Activitatea extracurriculară a fost desfășurată în parteneriat cu Centrul Cultural „Elena Cuza” din Solești, sub îndrumarea prof. înv. preșcolar Aliciuc Ionela-Georgiana și a educatoarei Buhuș Roxana-Mihaela, alături de prof. înv. preșcolar Turbatu-Balan Dorinela.


O altă parte importantă a programului a fost o expoziție de fotografie cu tema „Patrimoniu viu în grădinița noastră”, evidențiind legătura strânsă dintre educația preșcolară și valorile culturale locale. În plus, participanții au discutat și despre diseminarea unui proiect Erasmus+ de mobilități în domeniul educației școlare, intitulat „Armonie-Oportunități-Stare de bine„, oferind oportunitatea de a împărtăși și de a învăța din experiențele altor țări.




Un mesaj puternic a fost transmis de către organizatori și participanți ”Fără tradiții, adică fără suflet național, nicio civilizație nu este posibilă”.
”Grădinița este prima instituție care trebuie să-l facă pe copil să conștientizeze valorile creațiilor populare, să păstreze și să cultive interesul pentru cunoașterea tradițiilor, frumusețea folclorului românesc, dansul, cântecul și portul popular, casa tradițională românească, obiceiurile și tradițiile deosebit de bogate.
Privind educaţia din perspectiva valorilor patrimoniului viu naţional, prin activităţile instructiv-educative desfăşurate în grădiniţă, copiii pot învăța: să preţuiască omul, cultura, munca, virtuţile morale şi creştine; să acceadă la fascinanta lume a culturii populare materiale şi spirituale; să găsească similitudini între practici din viaţa grădiniţei şi practici din viaţa satului; să lege prezentul de trecut şi de viitor; să ştie de unde vin şi încotro se îndreaptă; să îşi formeze trăsături pozitive de voinţă şi caracter”, a declarant directorul unității de învățământ, prof. înv. preșcolar Turbatu- Bălan Dorinela.

Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic intitulat „Românie – mândru plai„, în care preșcolarii au demonstrat talentele lor artistice, subliniind unitatea și diversitatea culturală a țării noastre.Toți preșcolarii au fost implicați în aceste activități, sub îndrumarea întregului colectiv de cadre didactice al grădiniței, iar părinții care au dorit să se implice au fost bineveniți.






